Astrid Heide Moreau

Rakkauden ammattilainen.

Description:

ASTRID HEIDE MOREAU (os. Heide, ent. Vestergaard)

Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.
Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.
Hän virvoittaa minun sieluni, hän ohjaa minua oikeaa tietä nimensä kunnian tähden.
Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.
Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen.
Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.

Bio:

Astrid Ingrid Heide syntyi Tanskan Faaborgissa 20.9.1984 ja kastettiin kirkon jäseneksi kaupungin 1400-luvulta peräisin olevassa Helligåndskirkenissä. Lapsena elämänpiiri muodostui Faaborgin historiallisesta satama-alueesta, boheemin Ulla-mummon öljymaalauksista, Stefan-isästä ja Annelise-äidistä, ja muutamia vuosia myöhemmin perhe täydentyi vielä Stina-siskolla. Perhe muutti Højbyhyn lähemmäs Odensea kun Astrid oli 12, mutta mummola säilyi Faaborgissa aina mummon kuolemaan (alkuvuosi 2005) asti.

Perhe lomaili usein pidemmän kaavan mukaan automatkoilla Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Myös lentomatkoja kauemmas harrastettiin ajoittain, yleensä kaupunki- tai kulttuurilomien merkeissä. Astridia ja Stinaa kannustettiin jo varhain tarkastelemaan eri kulttuuripiirien eroja ja yhtäläisyyksiä. Erilaista perspektiiviä ja mielenkiintoista juttuseuraa toi myös Afrikassa lähetyssaarnaajana toimiva Linus-eno, jota käytiin Tansaniassa tapaamassakin kerran tai kaksi.

Lukion jälkeen Astrid vietti välivuoden mummoaan Faaborgissa autellen ja tulevaisuuttaan miettien. Linus-enon ja tämän miesystävän kanssa tuli tuona aikana pidettyä yhteyttä tiiviisti, ja kipinä lähteä opiskelemaan teologiaa syttyi vähän odottamatta eräänä kesäyönä, Klosterrute-reitin vaelluksen puolimatkassa, kirkasta tähtitaivasta katsellessa. Halu tutkia Jumalan ääretöntä maailmankaikkeutta onkin ollut Astridille motivoiva voimavara.

Astrid pääsi Aarhusin yliopistoon opiskelemaan teologiaa 2004. Mummo nukkui pois rauhallisesti mutta odottamatta pian sen jälkeen. Aluksi Astrid syytti itseään mummon yksin jättämisestä, mutta aika ja mummon rakkauden muisto paransivat pian haavat. Stinalle Ulla-mummon menetys oli kovempi isku, koska yhteydenpito hänen ja mummon välillä oli ollut paljon harvempaa ja muodollisempaa, ja paljon asioita jäi sanomatta.

Yliopistoaika oli kivaa ja sosiaalista. Aarhusissa saattoi verkostoitua monenlaisten ihmisten kanssa, ja Astrid koki onnea ja iloa saadessaan jutella niin monista erilaisista taustoista peräisin olevien ihmisten kanssa ja oppia heiltä. Kuvioihin tuli mukaan myös norjalainen vaihto-opiskelija Daniel. Vastavaihto Norjaan alkoi kumma kyllä kiinnostaa, ja lukuvuoden 2006-2007 Astrid opiskeli Universitet i Oslossa. Loppuopiskelu olikin täynnä kaukosuhdekipuilua, ja opiskelut viivästyvät niin paljon, että maisterinpapereiden saamisessa kesti kokonaista kuusi (6) vuotta!

Astrid valmistui 2010 ja muutti loppuvuodesta Norjaan. Avioliitto Danielin kanssa solmittiin, mukava pikku seurakunta löytyi ja papinvalan vannomisen aika tuli 2012. Elämänpiiri kaventui taas Danielin sukulaisiin ja työyhteisöön, mutta se oli opiskeluaikojen jälkeen ihan virkistävää. Pari jätti ehkäisyn pois jo 2011, mutta lasta ei alkanut kuulua.

Alkuvuodesta 2014 Melker Malbeck saapui vierailulle Astridin kotiseurakuntaan ja inspiroi tätä (ja muita) lähtemään töihin Etelä-Sudanin vastaperustetulle pakolaisleirille kriisiapua antamaan.

Isä ja äiti asuvat Højbyssä ja käyvät töissä Odensessa, Syddansk universitetissa. Sisko muutti Köpenhaminaan heti ensi tilaisuuden tullen 18-vuotiaana.

1. sessio: Welcome to Africa. Astridin aviotilanne on tuntunut viimeaikoina hankalalta. Erilleenkasvamista on tapahtunut, ja kriisintynkää on ilmassa. Vaihtelua tarjoaa hra Melker Malbeck, joka ilmaantuu paikalle rekryämään seurakuntatyöntekijöitä Punaisen ristin leirille Etelä-Sudaniin. Astrid päättää omin päin lähteä, mikä aiheuttaa riitaa Danielin kanssa. Molemmat saavat melkoisen sätkyn, kun Astrid läimäyttää miestään riidan tuoksinassa. Loput matkavalmistelut hoidetaan kireästi, mutta hiljaisuudessa. Astrid saapuu muiden delegaattien kanssa maahan… ja joutuu heti matkalla lentokentältä kohtaamaan sota-alueen realiteetit, kun auto osuu keskelle tulitaistelua ja autonkuljettaja saa harhaluodista. Tagueul-niminen kovaksikeitetyn oloinen kaveri pelastaa tilanteen. Astrid tutustuu leirin henkilökuntaan ja Elias-johtajaan, ja löytää nopeasti itsensä leirin sosiaalisten ympyröiden keskiöstä. Raamatun keskeisten opetusten käännöstyö ensimmäisen pakolaisryhmän kielelle alkaa. Perinteeksi muodostuvat Afrikan auringonlaskun katselut alkavat. Kiehtova ja pelottava Tagueul auttaa Astridia näkemään kauneutta kurjuuden keskellä.

3, sessio: Märät bileet. Astrid tutustuu paremmin Eliakseen ja yrittää auttaa tätä leirinpyörittämisen käytännön asioissa. Välit Danieliin ovat etäiset, puhelinsoitot ovat tiukkasanaisia ja väkinäisiä. Paikallisten sadekaudenavajaisjuhlallisuudessa Astrid menettää kontrollin ja päätyy pettämään miestään Samir-lääkärin kanssa. Astridin läsnäolo ja saarnat saavat Tagueulin avautumaan tälle PTSD-oireistaan. Astrid ja Tagueul alkavat tavata säännöllisesti kamomillateen äärellä. Sadekauden juhlan loppupiirileikissä Astrid rakastuu Afrikan luontoon, ihmisiin ja yhteisöllisyyteen. Uusi alku koittaa, kun Danielin ja Astridin avioero astuu virallisesti voimaan.

4. sessio: Tunteita ja tunnustuksia. Katekismuksen käännöstyö valmistuu. Astridilla on erostaan hyvä mieli. Astrid auttaa Tagueulia pääsemään irti kodeiinikoukkusta. Tagueul vastavuoroisesti auttaa Astridia pääsemään eroon monista kosiskelumielellä liikkeellä olevista “kavereista” (mm. Samir). Muun johtoportaan ollessa poissa leiriltä Astrid rauhoittaa uhkaavan tilanteen menemällä fyysisesti osapuolten väliin ja saarnaamalla armosta ja anteeksiannosta. Eliaksen vastasaapunut tyttöystävä Tiina on hyvin vaikuttunut… ja kiinnostunut. Heimojen edustajille ja leirin johdolle järjestetty rauhankeskustelu on menestys ja tekee Astridista de facto -johtajan Eliaksen burn out -toipumisen ajaksi.

5. sessio: Uskoa ja rakkautta – toivoa vaan ei ole vielä näkynyt. El-Haddadin islamistirahoitteinen poikakoulu perustetaan. Astrid ei arvosta, vaan ryhtyy tekemään työtä leirin sisällä toimivan, tyttökouluksi muuttuneen koulun hyväksi. Tiina aiheuttaa lähentelyllään hämmennystä mm. Johannesburgin-matkalla. Tagueul ja Astrid lakkaavat vihdoin kiertelemistä ja kaartelemasta ja rakastelevat kirkon sakastissa. Ällösöpöä siirappia vaikka muille jakaa! Tyttökoulun naispuolinen henkilökunta pahoittaa mielensä, koska halusivat Tagueulin itselleen. Astrid antaa anteeksi koulunväelle, mutta Elias näyttäytyy koko ajan luihumpana ja sovinistisempana.

6. sessio: Kyltymätöntä kasvua. Astrid koettaa auttaa paikallista feministiliikettä – naispoliitikot on laitettu vaalien alla vankilaan. Astridin vetoomukset politiikkoihin herättävät lehdistön huomiota, ja siitäkös hra Malbeck pitää pitkän nuhdesaarnan – paikallispolitiikkaan ei pidä sotkeutuman! Astridin saarnaama maltillisempi usko saa suosiota leirissä… ja pakanallinen Astridia hedelmällisyysjumalattarena palvova kultti alkaa yleistyä, tämän suureksi harmiksi.

7. sessio: Hedelmällisyyttä ja hämärähommia. Tagueul tulee todella hyvin toimeen lasten kanssa, myös ongelmatapausten, kuten 11-vuotiaan Alian. Astridin kanssa Alia ei sen sijaan syystä tai toisesta viihdy. Tiina ja Elias näyttäytyvät molemmat hyvin epäilyttävässä ja korruptoituneessa valossa. Ahdistuneena hedelmällisyysjumalatar-statuksestaan ja omasta kyvyttömyydestään saada lapsia Astrid avautuu Tagueulille, jolta tuleekin vastauksena sitten vähän isompi avautuminen omasta menneisyydestään palkkasoturina. Järkyttynyt Astrid ei tiedä miten reagoida, ja Tagueul kävelee ulos teltasta yön selkään. Kuluu aikaa. El-Haddadin miehet hakkaavat ja puukottavat Tagueulia tyttökoululla varoittavana esimerkkinä tälle ja muille. Astrid valvoo Tagueulin sairasvuoteen vierellä ja rukoilee tämän selviämisen puolesta. Astrid ymmärtää, että Tagueul on muuttunut ja hakee sovitusta menneisyytensä hirmuteoille. Tietämättään Astrid on raskaana!

8. sessio: Vauvojen armoilla! Kuin vastauksena Astridin rukoukseen Tagueul alkaa parantua ihmeen nopeasti. Mette-rauhanturvaaja sekoittaa pakkaa ja saa Astridin epäilemään suhdetta Metten ja Tagueulin välillä. (M:llä ja T:llä oli kuin olikin ollut yhden yön juttu pian leirin perustamisen jälkeen.) Astrid saa kirkolta formaalin nuhtelun avioliiton ulkopuolisesta suhteestaan ja hedelmällisyyskultista, jonka keulakuva tahtomattaan on. Suhde kirkkoon kokee kolauksen. Alia päätyy Tagueulin ottotyttäreksi. Auvoista perheonnea. Astrid kosii Tagueulia, joka vastaa myöntävästi. Astrid käy Samirin puheilla ja saa kuulla olevansa raskaana. Huhut Astridin hengelliselle johtajalle sopimattomasta käytöksestä kiirivät länsimaiselle roskalehdistölle asti, ja hra Malbeck alentaa tämän rivipapiksi. Astrid saa tietää Metten ja Tagueulin yhden yön jutusta ja naljailee asiasta Mettelle, joka on myös salaa raskaana Tagueulille sen yhden kerran seurauksena, aijai. Sudanin ja leirin poliittinen ilmapiiri radikalisoituu entisestään ja Astrid on voimaton tekemään asialle mitään, mutta Jumala tuntuu yhä hymyilevän suosiollisesti, sanoi kirkko mitä tahansa.

9. sessio: Häitä ja häiriötekijöitä. Elias ja Astrid järjestävät yhteiset ja yhteisölliset 30-vuotisjuhlat hra Malbeckin antamista käskyistä huolimatta. Astridin ja Tagueulin häät järjestetään vuodenvaihteen jälkeen kahdessakin paikassa: varsinaiset häät leirissä ja sukulointisiunaustilaisuus Johannesburgissa. Astrid saa vihdoin tietää Tagueulin olevan alun perin suomalainen Eero, ja parin perheet esitellään toisilleen. Astridin perhe pitää Tagueulista, mutta epäilee Astridin harkintakykyä. Astridin raskaus paljastuu Stina-siskolle. Astrid joutuu selittelemään uskonasioitaan Stinalle, jolle jää mielikuva, että Astrid on jonkin hörhökultin jäsen. Linus-eno ehtii häihin viime tipassa. Astrid pohtii omaa uskonkehitystään ja päätyy siihen, ettei voi enää tehdä kristityn papin töitä. Astrid tajuaa, että on edesvastuussa jo olemassaolevalle Astrid-kultille, ja voisi ohjat ottamalla käyttää kulttia hyvään.

10. sessio: Kello käy, ja appelsiineja. Astrid astuu kulttinsa johtoon ja ryhtyy palauttamaan sen skandaalinkäryistä mainetta. Astrid ja kulttilaiset tekevät kovasti töitä heimojen keskinäisen kommunikaation parantumisen ja esim. heimojenvälisten naimakauppojen solmimisen eteen (kuoroiltoja ja kaikkea sellaista). Pian hra Melker Malbeck kuitenkin ilmestyy leiriin ilmoittamaan, että Astrid on erotettu kriisiavustustyötehtävistään. Tagueul käy kovistelemassa Melkeriä, ja tämä suosittelee paria vaihtamaan maisemaa, kun vielä voi, koska Tagueulin menneisyys on jälleen kerran koputtelemassa ovelle ja joku haluaa tämän hengiltä. Astridin perhe lähtee leiriltä (Astrid pyrkii varmistamaan, että kultti on hyvissä käsissä ennen lähtöään) ja piiloutuu ensin Tagueulin piilopirttiin Serengetin rajalle. Piilottelua ei kestä kauan, kun paikka paljastuu Eliaksen kautta ICRC:n maadelegaatille, joka lähettää iskuryhmän perään. Tagueul lahtaa nelikon ikävästi Alian ja Astridin silmien alla, ja kutsuu ex-työkavereitaan kostoretkelle ICRC:n delegaatin vartioidulle huvilalle. Myöhemmin, kun uhka on ohi ja A&T&A ovat asettuneet aloilleen Johannesburgiin, Astrid näkee uutiskuvat silvotusta delegaatista ja laskee mielessään 1+1. Tieto miehensä väkivaltaisesta luonnosta yhdistettynä poikavauvan syntymään, muistoihin kauhujen yöstä piilopirtillä, kulttuurishokkiin ja yleiseen turvattomuuden ja avuttomuuden tunteeseen riepottelee Astridia päivin ja öin. Jotain tarttis teherä.

Iso kasa käytettyjä featureja:

valontuoja
sosiaalinen liima
kuherruskuukausi Afrikan kanssa
de facto leirinjohtaja
hoiva ja turva
clueless
vastaherännyt sosiaalinen oikeustaistelija
Herra on minun paimeneni
valkoisen naisen taakka
epäjumalatar, mitvit?
kulttuurierot alkaa painaa
lapseton
päättämätön
anteeksiantanut
tietämättään raskaana
Jumala = Rakkaus = Afrikka
toisinajattelijakristitty
pörröinen perheenäiti
äiti
luontainen johtaja
nähnyt Pahoja Asioita

Linkkejä sessio 4:stä eteenpäin:

Elias:
herättää äidillisiä vaistoja
tarvitsee taukoa stressistä
mitä oikein kuvittelee tekevänsä?
Kaikki on Eliaksen vika!
pätevä mutta luotaantyöntävä
parempi näin sinkkuna
ystävä ja pomo, siinä järjestyksessä

välillä kumman kohtuuton

Tagueul:
herättää muunlaisia vaistoja
tarvitsee lohtua kokemuksista
Kaikki on niin helppoa!
Voiko Tagueul hyväksyä hedelmättömyyteni?
Eloisin, kammottavin ja kaunein
ei voisi olla rakkaampi
täydellinen isä perheeseeni
ihanan arkinen aviomies

omaa kahdet kasvot, rakastettavat ja hirvittävät

Kirkko:
rakas ja lohdullinen turva
pyrkii erottamaan eikä yhdistämään

kirkko on harhaoppinen

Astrid Heide Moreau

Lähetyssaarnaajahimmeli MuadMouse anima_mundi